
Om 14.00 uur verzamelden de kinderen met hun Palmpasenstok, in de Heilige Maria Geboortekerk. Er waren zeker twee tot driehonderd bezoekers in de kerk. Dominee Marsman en pastor Berbée vertelden samen een boeiend verhaal, om uit te leggen wat nu de gedachte van Palmpasen is. Na afloop van deze eucomenische dienst, gingen de kinderen op pad door het centrum van Losser. Het was een bonte stoet van prachtig versierde palmpasenstokken.
Palmpasenstok
De palmpasenstok bestaat uit twee stokken in de vorm van een kruis en wordt met Palmpasen gemaakt. Er zijn bepaalde vaste attributen bij, die elk een eigen betekenis hebben:
Kruis
Staat symbool voor het kruis waarop Jezus stierf (Goede Vrijdag, middag)
Palmtakken
Staan symbool voor de intocht in Jeruzalem (Palmzondag). In Nederland worden deze vaak vervangen door buxustakken.
Haan van brood
Het brood van het haantje staat symbool voor het breken en verdelen door Jezus van het brood bij het laatste avondmaal (Witte Donderdag). De haan staat symbool voor de haan die één keer (volgens Marcus ook nog een keer ter waarschuwing) kraaide, nadat Petrus drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende (Goede Vrijdag/vroege ochtend).
Eieren
Staan symbool voor nieuw leven (Paaszondag).
30 rozijnen
Staan symbool voor de 30 zilverlingen waarvoor Judas Jezus verried. Tegenwoordig worden in plaats van rozijnen ook andere snoepjes gebruikt.
Krans
Soms ook vervangen door een kroon. Staat symbool voor het Koninklijke van Jezus. Jezus als 'koning' van zijn wereld, het Rijk Gods.Er is vermoedelijk ook een relatie met de gebruiken rond de meiboom, het Romeinse labarum en het zonnerad.
De Tukkers
De muzikale begeleiding is in handen van Muziekvereniging de Tukers. Aan het eind van de optocht kregen alle kinderen als beloning een grote zak snoep aangeboden door het organiserende Oranje comité. Het was een zeer geslaagde middag waar jong en oud genoot van een oude traditie die in ere wordt gehouden door het Oranjecomité.