Quantcast
Channel: Hallo Losser - Gemeente
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2757

Bezoek voor reus Martinus in de Brueghelstoet

$
0
0

Rielse reus en Goirlese reuzin

In 2012 is het initiatief genomen om in Goirle en in Riel een Reuzin en een reus te realiseren. Als naam voor de reus van Riel werd Toon mee `t vèèreke gekozen naar Antonius Abt, verbonden met Riel en onder andere patroon van varkens en huisdieren. De Goirlese reuzin kreeg de fantasienaam Johanna Abcovia, maar de naam is ook verbonden met Abcoven, de oudste heertgang van Goirle.

Daar is volgens een oud verhaal ene Johanna ooit bewoonster van het kasteel van een reus geweest. De Stichting Culturele Manifestaties Goirle/Reuzengilde Goirle en Riel heeft het maken van de reus en de reuzin verder vorm gegeven. Het maakproces heeft ruim 2,5 jaar in beslag genomen.

Een eeuwenoude traditie

Reuzen en reuzinnen bestaan al eeuwen. Ze komen voort uit een eeuwenoude traditie. In de Bijbel wordt al verhaald over de reus Goliath en over Simson. In de Griekse mythologie komen reuzen voor zoals de Cyclopen en Atlas die de wereld draagt.

In de Middeleeuwen werden in processies reuzen in de vorm van grote poppen meegevoerd. Ze stelden bijbelse figuren of heiligen voor. Zo kon het ongeletterde publiek van hun bestaan kennisnemen. Ook werden in die tijd reuzen op stadswallen geplaatst ter bescherming van de stad en om aanvallers schrik aan te jagen.

In Europa zijn er momenteel naar schatting ongeveer 4200 reuzen, reuzinnen en reuzenkinderen. In Spanje: 2000; in België: 1500; in Frankrijk: 560; in Italië: 60; in Engeland: 40; in Nederland: 31; in Duitsland: 1. Reuzen en reuzinnen behoren tot het immaterieel (cultureel) erfgoed.

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2757